Oogst | Amorim Cork Flooring

Oogst

Elke 9 jaar een nieuw leven

Kurkplanken zijn het resultaat van het oogstproces dat de eindeloze toepassingen van kurk mogelijk maakt in zeer uiteenlopende industrieën, zoals kurkvloeren.

Kurkplanken zijn het resultaat van het oogstproces dat de eindeloze toepassingen van kurk mogelijk maakt in zeer uiteenlopende industrieën, zoals kurkvloeren.

Na 25 jaar is de kurkeik klaar voor de eerste oogst. Latere oogsten zullen plaatsvinden in cycli van 9 jaar daarna tussen mei en augustus. Dit is de periode waarin de kurkeik zich in de meest actieve groeifase bevindt en gemakkelijker te strippen is.
Het oogsten van kurk is tot op de dag van vandaag een ambachtelijk vak dat jarenlange oefening en kennis vereist die generaties overschrijdt. Om de kurkeik te behouden, moet het oogsten worden gedaan door hoogopgeleide en bekwame individuen. Daarom is kurk oogsten een van de best betaalde banen in de landbouw ter wereld.
Bomen worden tijdens dit proces nooit gekapt en de kurkschors regenereert zichzelf na elke oogst. De kurkeik vergroot in feite zijn vermogen om CO2 op te nemen tijdens dit natuurlijke regeneratieproces. 
Kurkeikenbossen zijn een perfect voorbeeld van het evenwicht tussen het behoud van het milieu en duurzame ontwikkeling - alleen al het niet kappen van een boom tijdens de kurkoogst is een uniek geval in termen van duurzaamheid.
De kurkindustrie en de aanverwante activiteiten helpen duizenden banen te behouden en houden mensen op hun land. Volgens het WWF - World Wild Fund for Nature zijn meer dan 100.000 mensen in Zuid-Europa en Noord-Afrika direct en indirect afhankelijk van deze bossen. Alleen al in Portugal, met het grootste kurkeikenbos ter wereld, zijn ongeveer 700 bedrijven rechtstreeks afhankelijk van deze economie; met ongeveer 8300 directe banen en duizenden indirecte banen (catering, toerisme, enz.).

De oogststadia

Virgin

1e oogst

Na ongeveer 25 jaar en wanneer de stamomtrek 70 cm bedraagt, gemeten op 1,3 meter van de grond. De gewonnen kurk is zeer onregelmatig.

Secundeira

2e oogst

Gebeurt 9 jaar daarna (minimaal). De kurk uit de eerste twee oogsten voldoet niet aan de eisen voor de productie van kurkstoppen. Daarom wordt deze kurk in plaats daarvan gebruikt voor andere toepassingen, zoals kurkvloeren.

Amadia

3e oogst

Elke 9 jaar kan een kurkeik tijdens zijn levensduur ongeveer 15 tot 18 keer worden gestript, aangezien dit bomen zijn die wel 200 jaar oud kunnen worden. Alleen deze kurk voldoet aan de eisen voor de productie van natuurlijke kurkstoppen.

Mythes en feiten

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor de kurkeik?

De kurkeik komt oorspronkelijk uit het westelijke Middellandse-Zeegebied, waar de ideale groeiomstandigheden bestaan:

Zandige, kalkvrije bodems met weinig stikstof en fosfor, hoog kaliumgehalte en een pH van 4,8 tot 7,0;

Neerslag van 400-800 mm per jaar;

Temperatuur van -5 ºC tot 40 ºC;

Hoogte van 100-300 m.

Hoe lang leeft een kurkeik?

Een kurkeik heeft een gemiddelde levensduur van meer dan 200 jaar.

Wat is de grootste en oudste kurkeik ter wereld?

De oudste en meest productieve kurkeik ter wereld is de Whistler Tree in Águas de Moura, in de regio Alentejo (Zuid-Portugal). De kurkeik werd in 1783 geplant, is ruim 14 meter hoog en de diameter van de stam is 4,15 meter. In 2018 werd de Whistler Tree, die Portugal vertegenwoordigt, uitgeroepen tot Europese Boom van het Jaar. De naam komt van het geluid van de talrijke zangvogels die tussen de takken schuilen. Sinds 1820 werd hij al meer dan twintig keer geoogst. De oogst van 1991 leverde 1200 kg kurk op, meer dan de meeste kurkeiken in hun leven opleveren. Deze enkele oogst leverde meer dan honderdduizend kurkstoppen op.

Moet de kurkeik worden gekapt om de kurk te oogsten?

Nee. Het strippen gebeurt handmatig en de bomen worden nooit gekapt. Na elk strippen ondergaat de kurkeik een origineel proces van zelfregeneratie van de schors, wat de activiteit van kurkoogst een uniek duurzaam karakter geeft.

Zijn kurkeiken oude bomen?

Ja. Sommige wetenschappers beweren dat het bestaan ​​van kurkeiken meer dan 60 miljoen jaar oud is. Het is wetenschappelijk bewezen dat kurkeiken de ijstijd in het Middellandse Zeegebied, meer dan 25 miljoen jaar geleden, hebben overleefd. In Portugal, waar het grootste kurkeikenbos ter wereld werd gevonden, werd een fossiel fragment van meer dan tien miljoen jaar oud ontdekt dat getuigt van het oude bestaan ​​van deze boom in het land.

De kurkeik is de nationale boom van Portugal

Eind 2011 werd de kurkeik unaniem uitgeroepen tot Nationale Boom van Portugal. Deze classificatie houdt rechtstreeks verband met de economische, sociale en milieuprestaties die het voor het land vertegenwoordigt. Ongeveer 23% van het bosgebied van Portugal bestaat uit kurkeiken, die de belangrijkste industrie van het land ondersteunen, naast een fundamentele bijdrage aan sociale woestijnvorming en een ongeëvenaarde bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit die geassocieerd wordt met het kurkeikenbos.

Het belang van de kurkeik in Portugal wordt erkend sinds de 13e eeuw, een tijd waarin de eerste wetten opkwamen voor de bescherming van de soort.

In Portugal is het kappen van kurkeiken bij wet verboden en wordt elke kurkeik individueel geïdentificeerd om de absolute traceerbaarheid te garanderen.

 

 

 

Elke actie laat een spoor achter en het onze is klimaatpositief

Ons bedrijf

Amorim Cork Flooring gebruikt kleine tekstbestanden, cookies, om een optimale ervaring te creëren bij het gebruik van onze website. Door op "Verzenden" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op uw computer en mobiele apparaat vanuit onze website.

Bekijk hier ons privacybeleidhier.