Kurkeiken bos | Amorim Cork Flooring

Kurkeiken bos

De thuisbasis van de meest genereuze boom

Het kurkeikenbos, of Montado zoals het in het Portugees wordt genoemd, de thuisbasis van de fascinerende kurkeik, is een belangrijke ecologische, sociale en economische pijler in mediterrane landen.
Kurkeikenbossen beslaan een geschatte oppervlakte van meer dan 2,1 miljoen hectare in het westelijke Middellandse-Zeegebied. Ongeveer 90% van het verspreidingsgebied van de soort is te vinden in Portugal, Spanje, Marokko en Algerije. Uit alle kurkeikenbossen wordt jaarlijks ongeveer 200 000 ton kurk geoogst. Portugal, dat een derde van de totale oppervlakte kurkeiken bezit, is de grootste producent en is verantwoordelijk voor 50% van de kurkproductie in de wereld.
 

2,1 miljoen hectare

is de geschatte oppervlakte die kurkeiken bossen beslaan

90% van 's werelds kurkeikenbos

is te vinden in Portugal, Spanje, Algerije en Marokko

200.000 ton kurk

worden elk jaar geoogst

Mythes en feiten

Wist je dat de productie van kurk milieuvriendelijk is?


Een studie die EY in 2019 ontwikkelde, concludeerde dat de ecologische voetafdruk van de activiteiten en waardeketen van Corticeira Amorim in 2018 274481 ton CO₂ bedroeg
 

Wat is de wereldproductie van kurk?

De wereldproductie van kurk bedraagt ​​200 000 ton per jaar, waarvan 50% uit Portugal.

Hoe belangrijk zijn kurkeikenbossen?

Kurkeikbossen dragen bij tot het behoud van de biodiversiteit en het voortbestaan ​​van vele inheemse diersoorten, waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd. Even belangrijk is zijn rol bij het afvangen van CO2, de regulering van de hydrologische cyclus en het inperken van ecologische en sociale woestijnvorming.

Kurkeikbossen vormen culturele landschappen, d.w.z. systemen die het gevolg zijn van menselijk handelen door het gebruik van verschillende hulpbronnen: de kurk, het fruit voor diervoeder, de weilanden en landbouwgewassen. Volgens het WWF - World Wild Fund for Nature zijn meer dan honderdduizend mensen in Zuid-Europa en Noord-Afrika direct en indirect afhankelijk van deze bossen.

 

Waarom zijn kurkeikenbossen natuurlijke brandvertragers?

Dankzij de thermische en zwakke verbrandingseigenschappen van kurk zijn kurkeiken beter bestand tegen brand dan andere bomen. Door de langzame verbranding van kurk is het een natuurlijke brandvertrager en vormt het een barrière tegen brand. Bij de verbranding komen geen rook of giftige gassen vrij.

Hoe belangrijk zijn kurkeikenbossen bij het behoud van de soort?

Het kurkeikenbos is de basis van een van de 36 belangrijkste ecosystemen ter wereld voor het behoud van de biodiversiteit, vergelijkbaar met het Amazonewoud, de Afrikaanse Savanne en Borneo. Het is de natuurlijke habitat voor 135 plantensoorten en meer dan 200 diersoorten - waaronder 160 vogelsoorten, 37 zoogdiersoorten (in Portugal is het de thuisbasis van 60% van de zoogdieren van het land) en 24 soorten reptielen en amfibieën. Onder de kurkeikenbosdieren zijn er enkele die met uitsterven worden bedreigd, zoals de Iberische lynx, 's werelds meest bedreigde katachtige soorten en de meest bedreigde carnivoor in Europa.

Welke bedreigde soorten zijn afhankelijk van het kurkeikenbos?

De meest bedreigde diersoort is de Iberische lynx, die alleen in Portugal en Spanje voorkomt en als ernstig bedreigd wordt beschouwd. Volgens het WWF - World Wild Fund for Nature is het totaal aantal overlevende Iberische lynxen in deze twee landen lager dan 150 volwassen individuen. Onder de bedreigde soorten van het Middellandse-Zeegebied is het kurkeikenbos ook de thuisbasis van de Iberische keizerarend (Portugal en Spanje), de zwarte gier en de zwarte ooievaar (beide in Spanje) en de Barbary Stag (Tunesië en Algerije).

Naast kurk, welke andere activiteiten maken kurkeikenbossen levensvatbaar?

Naast het vormen van een natuurlijk ecosysteem dat uniek is in de wereld, maken kurkeikenbossen een breed scala aan landbouw-, bosbouw-, begrazings-, jacht- en economische activiteiten haalbaar: het oogsten van medicinale planten en paddenstoelen, de productie van honing en bijenwas, de productie van kolen, de jacht , veeteelt, vogels kijken, toerisme en paardrijden. Het leidt ook tot de creatie van inheemse voedselproducten die zijn gecertificeerd door de Europese Unie.
In de zeven mediterrane kurkproducerende landen zijn meer dan honderdduizend mensen direct of indirect afhankelijk van de economie gegenereerd door de kurkeikbossen.
 

Een activiteit die generaties overschrijdt

Oogst

Amorim Cork Flooring gebruikt kleine tekstbestanden, cookies, om een optimale ervaring te creëren bij het gebruik van onze website. Door op "Verzenden" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op uw computer en mobiele apparaat vanuit onze website.

Bekijk hier ons privacybeleidhier.